Sonkás-pórés sajt torta Monica-tól

Hozzávalók:

  • 1 csomag mirelit leveles tészta
  • 2 db nagy póréhagyma
  • 12 dkg bacon
  • 6 db paradicsom
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 6 db tojás
  • 250 g tejszín
  • 1dkg reszelt + 20dkg szeletelt ementáli
  • reszelt szerecsendió
  • 25 dkg sütni való, puha kolbász
  • 30 dkg szeletelt főtt sonka
  • 1db tojássárgája
  • só, fehér bors
  • margarin és zsemlemorzsa

Ulhes/ľtóse.• A tésztát engedjük fel.
A felkarikázott pórét lobogva forró, sós vízben 2-3 percig főzzük elő, aztán szűrjük le és hűtsük ki. A bacont süssük ropogósra, és szedjük konyhai papírtörlőre. A paradicsomot kockázzuk, a petrezselyemzöldet aprítsuk fel. A tejszínből 1 evőkanálnyit tegyünk félre, a többit keverjük össze a tojásokal és a reszelt sajttal. Ízesítsük sóval, borssal, valamint szerecsendióval.

A tésztát nyújtsuk 50cm átmérőjű, kerek lappá. Fektessük margarinal kikent és morzsával meghintett, 26 cm-es formába, a széleit hajtsuk ki. Azalját villával szurkáljuk meg. Egyenletesen simítsuk rá a héjából kinyomott kolbászt. A pórét, a sajtszeleteket, a sonkát, a bacont, a paradicsomot is rétegezzük a formába, mindegyik rétegre ráöntve egy kevés tojásos tejszínt is. Végül hajtsuk rá a tészta széleit.

Előmelegített sütőben, 175 fokon süssük 1 órán át. A félretett tejszínt keverjük el a tojássárgájával, kenjük meg vele a tortát, 175 fokon süssük újabb 30 percig. Vegyük ki, és 15-20 percig pihentessük a formában.