sajtos rúd
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj/margarin
1 egész tojás
1 cs. élesztő (5 dkg)
2 tk só
2 dl tejföl
A tetejére:
5 dkg olvasztott vaj/margarin
1 tojássárgája + pici tej
20-25 dkg reszelt sajt (pl. trapista, edami)
Elkészítés:
1. A lisztet elmorzsoljuk az élesztővel, majd a tészta többi hozzávalóját is
beledolgozzuk.
2. Legalább fél órára meleg helyre tesszük, hogy megkeljen.
3. Kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk
a sajt felével.
4. A tészta 1/3-át behajtjuk a 2/3 részéig, majd a maradék 1/3-ot ráhajtjuk a
tetejére. Az egészet félbehajtjuk.
5. Kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük pici tejjel elkevert tojássárgájával és
megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
6. Derelyeszaggatóval csíkokra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire téve, 190°C-ra
előmelegített sütőben megsütjük.